Reeleaf Campus Q&A

Met de trainingsmodules van Reeleaf Campus kom je goed beslagen ten ijs bij nieuwe Interreg- en andere Europese samenwerkingsprojecten. Diverse trainingsmodules bieden we binnenkort ook incompany en inproject aan. Reeleaf-directeur Martijn Warmerdam​​ legt uit wat dat betekent en hoe de trainingsmodules ook jouw organisatie kunnen helpen op de weg naar succes.

Waarom is het handig om een module van Reeleaf Campus te volgen?

Omdat theorie en praktijkervaring daar bij elkaar komen. We hebben Reeleaf Campus nu bijna twee jaar geleden opgezet omdat we een vraag naar dit soort trainingen zagen. In de trainingsmodules van Reeleaf Campus kunnen wij onze kennis en ervaring direct inzetten en overdragen. Campus past ook heel goed in onze missie, want het is een nieuwe en aanvullende invalshoek voor het teamwork waar wij voor staan.

Waarom is er behoefte aan deze modules?

De materie is best complex! En verschillende Interreg-programma’s wijken onderling af in de details van de regelgeving en de vertaling naar de dagelijkse praktijk in projecten: dat maakt het nog complexer. Werken met Interreg is bij de meeste organisaties bovendien geen dagelijkse praktijk. Dat is het voor ons wel en ook hebben wij met uiteenlopende programma’s ruime ervaring: zowel in het ontwikkelen van projecten als in het implementeren en verantwoorden. Maar ook in het borgen van opgedane kennis binnen organisaties die werken met Interreg financiering.

We zijn begin dit jaar begonnen met de modules Kickstart Interreg en Wat is er nieuw in Interreg 2021-2027? De programma cyclus 2021-2027 heeft o.a. vanwege Brexit en covid een jaar vertraging opgelopen. Dus de eerste oproepen zijn dit jaar pas gelanceerd, waarmee ook dit jaar de eerste projecten worden ontwikkeld en ingediend voor goedkeuring. Vanuit Reeleaf Campus bieden we voor deze fase de module Projectontwikkeling aan.

Wanneer eind van dit jaar de eerste projecten zijn goedgekeurd bieden we voor partners in deze projecten de nieuwe modules ProjectmanagementFinancieel management en Communicatie en stakeholder-engagement aan.

Voor wie zijn die nieuwe modules interessant?

Voor wie, na goedkeuring, eind 2022 of begin 2023 hun project gaan opstarten. Wat Reeleaf dan ook gaat doen is modules niet alleen ‘open inschrijving’ en ‘incompany’ aanbieden, maar ook ‘inproject’. Met andere woorden: zodra een project is goedgekeurd, kunnen wij een module op maat aanbieden voor het hele projectconsortium. We spitsen hem dan toe op het specifieke project, de specifieke aanvraag, de specifieke begroting en de specifieke regelgeving en kunnen de training desgewenst ook in het Frans, Engels of Duits aanbieden en begeleiden. Zo maak je een gedegen start met je projectimplementatie, en het projectverantwoordingstraject. De kosten van zo’n ‘inprojectmodule’ kunnen overigens subsidiabel zijn.

‘Inproject’ hoeft niet te betekenen dat wij ook de verdere begeleiding van de implementatie doen. Het kan wel; we kunnen het natuurlijk incorporeren in een samenwerking waarin Reeleaf het financieel-, het projectmanagement of allebei faciliteert en ondersteunt. Maar als een partnerschap alles zelf wil beheren, verantwoorden en implementeren, kunnen we dus ook aan het begin van het project eenmalig een op maat gemaakte workshop verzorgen, waar je de rest van het implementatietraject je voordeel mee kunt doen.

Hoe weet je welke module voor jouw organisatie geschikt is?

Dat hangt er vanaf wat voor kennis, kunde en ervaring je al in huis hebt. We zijn natuurlijk altijd bereid en beschikbaar om dat samen te bekijken. Als je iets met Interreg wil doen, maar geen idee hebt hoe dat aan te vliegen of wat daarbij komt kijken of hoe je dat binnen je organisatie opzet en borgt… Dan kom je bij de module Kickstart Interreg. Als je al meer ervaring hebt met Interreg-programma’s of -projecten, kan de module/webinar Wat is er nieuw in 2021-2027? interessant zijn.

Wil je een project ontwikkelen en heb je een beeld van wat je wilt, dan is de module Projectontwikkeling een goede. Daar leer je hoe je zoiets op een goede manier aanpakt en tot een kansrijk voorstel komt. En als je je wilt voorbereiden op het uitvoeren van een al goedgekeurd project, dan worden de modules ProjectmanagementFinancieel management en Communicatie en stakeholder-engagement interessant en relevant. Natuurlijk kan je ze ook alledrie doen want ze zijn, met beetje overlap, complementair.

Is Kickstart Interreg het instapprogramma voor beginners en wordt het vervolgens steeds meer voor gevorderden?

Niet per se. Kickstart Interreg behandelt het opzetten, de borging en het verkrijgen van draagvlak binnen de organisatie voor een Interreg-project. Bij Projectontwikkeling zit je weliswaar in een andere fase van die cyclus, maar kan die alsnog relevant zijn voor zowel beginners als gevorderden. En dat geldt ook voor de modules voor implementatie en beheersing, dus ProjectmanagementFinancieel management en Communicatie en stakeholder-engagement. We streven ernaar om toegevoegde te waarde hebben voor zowel beginners als gevorderden. Het hangt ook af van de samenstelling van de groep. We zoeken altijd aansluiting met de ervaring en de kennis binnen de groep. Dat kunnen we omdat wij al sinds jaar en dag met deze materie bezig zijn en die vanuit verschillende hoeken aanvliegen.

Wat moet ik mij concreet voorstellen bij zo’n module?

Het zijn groepen van maximaal 10 personen en een beetje afhankelijk van de module is dat tussen de twee en drie sessies van in ieder geval een dagdeel per stuk. Een module vindt deels online plaats en deels fysiek op locatie, afhankelijk van de samenstelling van de groep. Bij open inschrijving is die samenstelling natuurlijk heel divers, wat zeker zijn charme heeft omdat het mensen vanuit verschillende organisaties en uit verschillende disciplines bij elkaar brengt. Dat levert weer nieuwe discussies en nieuwe inzichten op.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten over (een van de) modules, bekijk de trainingsmodules op onze site of stuur een mail naar campus@reeleaf.nl.