Een Interreg kickstart nodig? Twee deelnemers vertellen over onze nieuwe Interreg-training

In april start de nieuwe trainingsmodule van Reeleaf Campus: Kickstart Interreg. Renske Stumpel van de gemeente Groningen en Mathieu Oor van provincie Noord-Brabant, beiden geen vreemden van grootschalige Interreg-trajecten, zaten in de testgroep. Met welke kennis op zak loop je volgens hen straks weg van de training?

  1. Wat leer je?

“Eigenlijk alles over de praktijk van Europese samenwerking in Interreg-projecten”, zegt Mathieu Oor, beleidsmedewerker Europese Programma’s bij de provincie Noord-Brabant. “Reeleaf neemt je aan de hand mee. Je schetst samen een duidelijk kader van de verschillende programma’s en duikt vervolgens de diepte in. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe de Europese beleidsdoelstellingen matchen met de doelstellingen van je eigen organisatie. Je hoort welke middelen er zijn en waar de kansen liggen. Je leert dus optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die Europa biedt.”

Renske Stumpel is manager EU projecten bij de gemeente Groningen. Ruim tien jaar zit ze in het ‘Interreg-vak’. Renske: “De ervaringsdeskundigen van Reeleaf doen het heel leuk. Ze kennen de ins en outs vanuit de praktijk en geven een reëel beeld van wat er allemaal bij een Interreg-traject komt kijken. Geen halleluja-verhalen, maar lekker praktisch en concreet. Daarbij is het leuk dat je lotgenoten uit Nederland en België ontmoet. Van gastsprekers tot je mede-cursisten. Mensen uit dezelfde line-of-work. Het is dus óók een soort netwerkvergroting.”

  1. Voor wie is dit interessant?

Renske: “Voor alle overheden die roepen ‘ik wil wat met Europa doen’, maar niet weten hoe. Reeleaf heeft het proces van kop tot staart uitgeschreven. Ben je nieuw met het onderwerp, dan gaat er een wereld voor je open.”

Mathieu voegt toe: “Misschien heb je de opdracht om Europese subsidie voor je project binnen te halen. De training legt uit hoe je op zoek moet naar betrouwbare partners, hoe je ze bereikt en hoe je een proposal schrijft. Maar ook voor niet-projectschrijvers is het interessant. Ik moet bijvoorbeeld intern bij de provincie een goed verhaal afgeven aan collega’s. Hoe zien de programma’s er uit? De training helpt je de Interreg-mogelijkheden richting de eigen achterban te vertalen.”

  1. Wat maakt de training speciaal?

“Het is heel interactief. Er zijn gastsprekers, je hoort praktijkverhalen, deelt je eigen ervaringen en moet zelf met de handen uit de mouwen. Zo werk je digitaal samen in het online platform MURAL. Het is een manier van samenwerken dat je ook goed kan toepassen in je Interreg-projecten”, vertelt Mathieu.

“Bij andere trainingen hoor je vaak kleine stukjes, bijvoorbeeld alleen over een nieuwe regeling. Dat vind ik dan veel te summier. Reeleaf behandelt juist de hele gang van zaken van Europese projecten. Je startpunt is namelijk niet het schrijven van een proposal, maar je eigen organisatie en doelen goed in kaart brengen. Een goede voorbereiding bespaart je later in het traject een hoop moeite, neem dat maar van me aan”, zegt Renske. Ze voegt toe: “De training is dus echt voor mensen die serieus aan de slag willen met het onderwerp, want het is erg inhoudelijk. Ideaal dus als kickstart om de wereld van de EU-projecten verder in te duiken.”

Over de training

  • De trainingsmodule is voor iedereen die, opnieuw of voor het eerst, met Europese samenwerking en Interreg-projecten aan de slag wil in 2021.
  • De training is ontwikkeld in samenwerking met potentiële deelnemers om de inhoud zo goed mogelijk af te stemmen op klantbehoeftes.
  • We zijn online begonnen, maar zodra mogelijk ontvangen we deelnemers graag bij ons op locatie.

In april, mei en juni worden nieuwe sessies van de ‘Kickstart Interreg’ module aangeboden. Wil je zeker zijn van een plaatsje of ben je op zoek naar meer informatie, kijk snel op onze website of neem contact op via campus@reeleaf.nl.