Het nieuwe Interregprogramma: maak een bliksemstart met de nieuwe trainingen van Reeleaf Campus

De nieuwe Interreg-programmaperiode gaat van start. Dit najaar opent Interreg Vlaanderen-Nederland de eerste call for proposals, publiceert Interreg North Sea Region haar programmadocumenten en zet de systemen open voor nieuwe projectideeën, en ook Interreg Europe maakt in de aanloop naar haar conferentie in november bekend waar de programma-prioriteiten liggen. Tijd voor actie dus! Maar waar kun je indienen? Wat is er voor deze periode veranderd? En hoe vertaal je jouw voorstel naar één van de Interreg-programma’s in Nederland of Vlaanderen? Je leert het in de nieuwe trainingen van Reeleaf Campus. 

  1. Wat is het aanbod?

Dit najaar heeft Reeleaf Campus maar liefs drie trainingen op het programma staan: nieuwe edities van ‘Interreg Kickstart’ en de nieuwe trainingen ‘Wat is er nieuw in Interreg 2021-2027’ en ‘Interreg Projectontwikkeling’.

In Interreg Kickstart leer je alles wat je moet weten om voor het eerst, of opnieuw, met Interreg-projecten te starten. De aansluiting op jouw organisatiedoelen vinden is een belangrijk aandachtspunt in de training, net als het voorbereiden van een succesvolle uitvoering.

In november starten we met de module ‘Wat is er nieuw in Interreg 2021-2027’. In dit webinar gaan we specifiek in op de belangrijkste verschillen in de programma-focus en regels waar je rekening mee moet houden als je mee wilt doen in Interreg. Dit webinar is bedoeld voor mensen met Interreg-ervaring, die snel een overzicht willen krijgen van de nieuwe mogelijkheden en belangrijkste aandachtspunten en verschillen ten opzichte van de vorige programmaperiode. In deze online training van twee uur worden de belangrijkste programmaregels toegelicht en kun jij vragen stellen aan een team van Interreg-experts.

Direct zelf aan de slag met het schrijven van een kansrijk voorstel? Zelf het proces van partnerschap ontwikkeling organiseren maar weten hoe je goede partners vindt of inspirerende meetings opzet? Dan kun je bij ons terecht voor de module Interreg Projectontwikkeling. In een aantal sessies (online en fysiek) nemen we je mee in het hoe en wat en bouw jij gestaag aan jouw Interreg-project.

Quotes van deelnemers aan een eerdere Interreg Kickstart training:

Mathieu Oor, beleidsmedewerker Europese Programma’s bij de provincie Noord-Brabant
“Je leert eigenlijk alles over de praktijk van Europese samenwerking in Interreg-projecten. Reeleaf neemt je aan de hand mee. Je schetst samen een duidelijk kader van de verschillende programma’s en duikt vervolgens de diepte in. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe de Europese beleidsdoelstellingen matchen met de doelstellingen van je eigen organisatie. Je hoort welke middelen er zijn en waar de kansen liggen. Je leert dus optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die Europa biedt.”

Albert Ruiter, verantwoordelijk voor Interreg NSR en EUROPE bij de provincie Fryslân
“De kickstart heeft me een snel overzicht gegeven van de nieuwe mogelijkheden van Interreg.”

  1. Voor wie is dit interessant?

Iedereen die voor het eerst of opnieuw met Interreg-projecten aan de slag wil, heeft baat bij de trainingen. Of je nu EU-financiering wil binnenhalen om eigen organisatiedoelen te helpen realiseren, werkt aan klimaatbeleid en de energietransitie, of een start wil maken met duurzaam toerisme of gezonde leefomgevingen; voor iedereen zijn er concrete tips en lessen uit de praktijk.

  1. Wat maakt de trainingen speciaal?

De consultants en trainers van Reeleaf brengen casussen uit de eigen beroepspraktijk in. Als Interreg experts weten zij als geen ander wat European Teamwork in de praktijk vraagt en wat de veranderingen in de nieuwe programma’s betekenen voor zowel projectontwikkeling als de uitvoering van Interreg-projecten.

De training kent dan ook een hele interactieve opzet. We werken digitaal samen in het online leerplatform van Reeleaf. Er zijn deskundige gastsprekers, je hoort praktijkverhalen en we moedigen deelnemers aan hun eigen ervaringen, vragen en inzichten te delen.

Over de trainingen

  • De trainingsmodules zijn voor iedereen die, opnieuw of voor het eerst, met Europese samenwerking en Interreg-projecten aan de slag wil in 2021 of erna.
  • De trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met potentiële deelnemers om de inhoud zo goed mogelijk af te stemmen op de klantbehoeftes.
  • We zijn online begonnen, maar indien mogelijk ontvangen we deelnemers graag op locatie.

In november, december 2021 en vanaf januari 2022 worden nieuwe trainingen van ‘Kickstart Interreg’, ‘Wat is er nieuw in Interreg 2021-2027’ en ‘Interreg Projectontwikkeling’ aangeboden. Wil je zeker zijn van een plaatsje of ben je op zoek naar meer informatie, kijk snel op onze website of neem contact op via campus@reeleaf.nl.