Reeleaf ondersteunt het 2021-2027 INTERREG Noordzeeregio Programma

Van april tot en met september 2020 hebben Nordregio, Oxford Research en Reeleaf (alias NORth consortium) hun krachten gebundeld om te werken aan de Scoping Study voor het 2021-2027 Noordzeeregio programma.

De eindproducten van deze samenwerking, een eindrapport en een bijlage, zijn nu online beschikbaar. De afgelopen weken hebben Reeleaf en partners, de deelnemers ’van de voorbereidingsgroep van het programma ondersteund bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de strategie van het toekomstige Noordzeeregioprogramma, in het bijzonder  de beleidsdoelstellingen.

Voortbouwen op de unieke aspecten van de Noordzeeregio

Het eindrapport van deze Scoping Study levert, op basis van regionale ontwikkelingsstatistieken en territoriale analyses, inzichten in de uitdagingen, waarmee het Noordzeegebied wordt geconfronteerd. Net als de kunst van het wijnmaken begint de focus van het nieuwe programma lang voordat de eerste druiven worden geoogst, of dat de eerste vaten worden gevuld. De kunst van het wijnmaken begint inderdaad met de plek zelf, of het concept ’terroir’, hetgeen een manier is om de unieke aspecten van een gebied te beschrijven die de wijn die er wordt gemaakt, beïnvloeden en vormgeven. Hoe kan men het volledige potentieel van een gebied benutten en gebied specifiek wijnen creëren die dat unieke terroir weerspiegelen? Dat staat centraal in het leveren van een Scoping Study ter ondersteuning van de vormgeving van het programma.

Inspelen op de specifieke behoeften van de Noordzeeregio

In het eindrapport wordt bepaald hoe zes algemene EFRO-doelstellingen (5 beleidsdoelstellingen + 1 specifieke Interreg doelstelling) aansluiten bij de behoeften van de Noordzeeregio. Daarbij wordt rekening gehouden met de aanbevelingen voor het toekomstige programma van de Europese Commissie, de resultaten en de geleerde lessen in het 2014-2020 programma en het materiaal in de bijlage (een evaluatie van het Europese strategisch kader en afzonderlijke landenverslagen). Al met al biedt het eindrapport van de Scoping Study conclusies en aandachtspunten voor zes algemene EFRO-doelstellingen en hun specifieke doelstellingen.

De Scoping Study is online beschikbaar op: northsearegion.eu